U kunt ons altijd bereiken via het contactformulier en via e-mail info@debestezaden.nl . Maar wie weet is uw vraag al direct beantwoord op deze pagina:

VERZENDKOSTEN

Vanaf welk order bedrag zijn de verzendkosten gratis?
Bij een bestelling met een waarde van meer dan €12,50 worden er geen €2,49 aan verzendkosten in rekening gebracht.

 

BESTELLINGEN

Wat is de levertijd van mijn bestelling?
Nieuwe bestellingen worden binnen 2 werkdagen verstuurd. U ontvangt per e-mail automatisch bericht als de bestelling onderweg is. Binnen Nederland moet de bestelling de volgende dag aankomen en voor België is de overkomstduur 2 of 3 werkdagen. Voor overige landen is de overkomstduur langer.

De bestelling is verzonden, maar ik heb deze nog niet ontvangen?
Het is mogelijk dat er vertragingen ontstaan bij de post, waardoor de bestelling later dan verwacht wordt afgeleverd. Meestal arriveert de bestelling alsnog binnen enkele dagen. Als u dan nog niets heeft ontvangen, kunt u contact met ons opnemen. Controleer in dat geval vooral ook even of het ingevulde adres correct is.

Bepaalde zaden waren niet op voorraad en zouden worden nageleverd. Wanneer kan ik deze zaden ontvangen?
U kunt de verwachte levertijd bij elk product op de website vinden. De daadwerkelijke levertijd kan nog afwijken, omdat de zaden eerder of later kunnen worden geoogst dan ingeschat. Ook kan het transport naar Nederland korter of langer duren dan gepland. Als de levertijd afwijkt, kunt u altijd contact met ons opnemen voor meer informatie.

Worden de zaden wereldwijd verstuurd?
Wij sturen bestellingen alleen naar landen binnen Europa. Door internationale regelgeving en het risico op invasieve soorten is het helaas niet mogelijk om naar landen buiten Europa te leveren.

ASSORTIMENT

Zijn de zaden biologisch?
De meeste zaden worden in de natuur verzameld en zijn daarmee automatisch biologisch. Sommige van onze zaden worden van privé-terreinen geoogst. Hoewel wij de insteek hebben om biologisch te werken, kunnen wij helaas niet altijd controleren of er daadwerkelijk geen kunstmest en/of bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt op de locatie.

Kunnen de soorten invasief worden?
Voor Nederland en vergelijkbare klimaten zijn de zaden uit het assortiment niet invasief. Dit betekent dat ze geen bedreiging vormen voor inheemse plantensoorten. Als u de zaden in een warmer klimaat wilt opkweken, kan dat echter wel het geval zijn.

Wat houdt de moeilijkheidsgraad 'makkelijk'-'gemiddeld'-'uitdaging' precies in?
Makkelijke soorten kunnen met weinig ervaring tot een succes gebracht worden. Gemiddelde soorten zijn wat lastiger om te ontkiemen, maar bij het volgen van de instructies is er een grote kans dat het lukt. De uitdagende soorten zijn een stuk lastiger en geschikt voor mensen met groene vingers. De omstandigheden voor het kiemen kunnen bij die soorten lastig te bereiken zijn, de zaden kunnen van nature lastig kiemen of deze zaden kunnen een hardnekkige kiemrust hebben.

ZAAIEN

Kunnen de zaden ook in potgrond worden gezaaid of moet het echt in zaai- en stekgrond?
De kans op succes is in zaai- en stekgrond veel groter. Door de structuur van zaai- en stekgrond komt er genoeg zuurstof bij de zaden, waardoor de kans op schimmels veel kleiner is. Daarnaast kunnen wortels zich optimaal ontwikkelen en wordt de grond niet snel te nat. Het kiemen in potgrond is hierdoor niet aan te raden. Zaai- en stekgrond is in de meeste tuincentra te koop.

Waarom moeten bepaalde zaden voor het zaaien eerst in de koelkast?
Dit is vaak nodig bij plantensoorten uit koude klimaten, omdat die zaden een kiemrust hebben. Het is voor die planten cruciaal om niet laat in het seizoen te kiemen, omdat de jonge planten anders te zwak zullen zijn voor de naderende winter. Een kieming in de lente is ideaal, zodat het groeiseizoen zo lang mogelijk is. Een koelkastperiode doet de winter na en de warme vensterbank is voor de zaden de lente. Tijd om te kiemen in dat geval.

Wat betekent het 'aanschuren van de zaden'?
Dit is vaak nodig bij zaden met een dikke zaadwand. In de natuur wordt deze wand langzaam afgebroken door schimmels en bacteriën in de bodem, door een spijsverteringskanaal van een dier of tijdens een lange reis over zee. Met het aanschuren van zaden wordt dit natuurlijke proces versneld en zal de kiemingsduur worden verkort. Het schuren kan met schuurpapier op 1 plek van het zaad. U kunt schuren, totdat er duidelijk kleurverschil te zien is. Vaak een lichtere kleur, maar het kan ook een donkere laag zijn. Bij een witte kleur bent u vaak te ver dus schuur niet te lang door. Na het schuren is het belangrijk om de zaden te weken in water. Dit staat op de verpakking aangegeven.

Het is niet gelukt om een soort te kiemen. Waar kan dat aan liggen?
Aan heel veel dingen natuurlijk, maar veelvoorkomende problemen zijn:
- Vochtigheid van de grond: de grond moet constant licht vochtig zijn. Niet te nat en vooral ook niet te droog. Een tijdelijk te droge grond kan de kieming laten mislukken. Door het geheel af te dekken met folie of glas, kunt u de vochtigheid redelijk goed op peil houden.
- Type grond: de geschikte grondsoort staat op de verpakking van de zaden aangegeven.
- Temperatuur: over het algemeen is een temperatuur van 22-30 grC perfect voor de ontkieming. Bij sommige soorten kan het minder warm en bij enkele woestijnsoorten is een hogere temperatuur nodig. Het is niet altijd nodig om de temperatuur 24 uur per dag hoog te houden, maar probeer dat in ieder geval zoveel mogelijk. Een te lage temperatuur kan de zaden tegenhouden om tot ontkieming te komen.
- Kiemrust: sommige soorten hebben een hardnekkige kiemrust die doorbroken moet worden. Eventueel zijn er meerdere koudeperiodes nodig om een soort 'wakker' te krijgen en soms kan zelfs de vriezer worden ingezet.
- Aanschuren van de zaden: Hierboven staat beschreven wat wij bedoelen met het aanschuren van de zaden. Als de zaden te ver zijn geschuurd, kunnen ze makkelijk gaan rotten. En als ze niet ver genoeg geschuurd worden, kan de kieming heel lang (maanden) duren.
- Varenrouwmug: In alle soorten grond kunnen larven of eitjes van de varenrouwmug zitten. De larven eten schimmels en plantenwortels, maar kunnen ook de binnenkant van de zaden opeten. Als u kleine vliegjes ziet in de buurt van de zaaibakjes, kan dit dus een probleem zijn. De larven zijn herkenbaar als kleine, witte wormpjes onder de grond. Probeer de zaaibakjes goed af te dekken met folie of glas om deze plaag te voorkomen. En steriliseer de grond voor het zaaien eventueel in de magnetron of oven.
- Houdbaarheid van de zaden: Zaden zijn niet onbeperkt houdbaar. Op steeds meer verpakkingen komt de houdbaarheid van de soort te staan, zodat u weet binnen hoeveel tijd de zaden gezaaid moeten worden. Gemiddeld is de houdbaarheid van zaden enkele maanden, maar het kan ook enkele dagen of wel 1000 jaar zijn. In het algemeen adviseren wij om niet te lang te wachten met het zaaien.
- Kwaliteit van de zaden: Als alles hierboven is uit te sluiten, kan het ook aan de kwaliteit van de zaden gelegen hebben. Wij testen alle zaden regelmatig op kwaliteit, maar het blijft natuurlijk een natuurproduct. Als u vermoedt dat de zaden niet goed waren, horen wij dat heel graag. Zodat wij op zoek kunnen naar de oorzaak en de eventuele resterende voorraad extra kunnen testen.

VERZORGING VAN DE PLANTEN

Wanneer moet ik de gekiemde plantjes verpotten?
Dat hangt van de soort af, maar over het algemeen kan dat binnen 1 tot 3 maanden na ontkieming of bij een grootte van 5-10 cm. Probeer de kleine wortels zo weinig mogelijk te beschadigen door bij het verpotten een zo groot mogelijke kluit mee te nemen. Veel soorten kunnen worden verpot in potgrond of in een mix van potgrond en zand. Plantensoorten uit woestijnachtige gebieden hebben een zandgrond nodig en regenwoudsoorten doen het goed in een humusrijke grond. Probeer wel bij al je planten te zorgen dat er goede drainage mogelijk is. Dat kan door een pot te gebruiken met een gat onderin of eerst een grote laag hydrokorrels onderin de pot te doen voor je de grond toevoegt.

Hoe kan ik de planten het beste verzorgen?
Op de verpakkingen van debestezaden.nl staat de herkomst van de soort gegeven, een minimumtemperatuur en of de soort geschikt is voor de zon, halfzon of schaduw. Met deze informatie komt u te weten hoe de soort van nature groeit en dat zegt het meest over de verzorging. Is de herkomst bijvoorbeeld een tropisch land, is er een hoge minimumtemperatuur en is de standplaats halfzon of schaduw: dan is het ongetwijfeld regenwoudsoort. Probeer de omstandigheden daarnaar te maken en geef de plant regelmatig water. Met Zuid-Afrika als herkomst, het vriespunt als minimum en een zonnige standplaats, dan heeft u te maken met een terrasplant die in de winter naar binnen moet. Geef deze soort ook minder water dan een tropische plant. Het is soms even puzzelen, maar op deze manier komt u het meest te weten over de verzorging van de soort.

Hebben de planten voeding nodig?
In potgrond zit voldoende voeding voor enkele maanden, maar daarna kan het verstandig zijn om extra voeding te geven of de plant te verpotten in nieuwe grond. U kunt universele plantenvoeding gebruiken of een natuurlijke voeding. De dosering op een verpakking kan worden gevolgd: minder kan altijd, meer voeding dan aangegeven niet. Let wel op dat vleesetende planten en woestijnsoorten geen voeding nodig hebben . Deze soorten groeien van nature op voedselarme bodems.

Mijn plant lijkt ziek of heeft last van een plaag. Wat te doen?
Bekijk eerst of u een plaagdier kunt vinden. Luizen, tripsen, spint en witte vlieg zijn bijvoorbeeld veelvoorkomende plagen bij kamerplanten. Milieucentraal heeft een mooi overzicht gemaakt met de meest voorkomende plagen op kamerplanten en tips om ze te bestrijden/voorkomen.
Voor tuinplanten kunt u de zeer uitgebreide website plantenplagen.nl raadplegen. Op die website vindt u ook informatie over schimmels en andere ziekten op tuinplanten voor als u geen plaagdier kunt vinden.
Als u op uw kamerplant geen plaagdier kunt vinden, is er een kans dat de plant last heeft van een schimmel. De meest voorkomende schimmels bij kamerplanten zijn (valse) meeldauw, grauwe schimmel en roetdauw. Deze zijn goed te behandelen door de plant te isoleren, het geïnfecteerde blad weg te knippen en eventueel gebruik te maken van een (biologische) spray.
Als er ook geen schimmel te zien is, kan de plant last hebben van wortelrot. Dit kan ontstaan door een teveel aan water, waardoor de plant algemeen verzwakt. Dit kan worden opgelost door de plant te verpotten en minder water te geven.
Indien geen van bovenstaande problemen geconstateerd kan worden, is er een grote kans dat er iets mis gaat bij de verzorging. Probeer de hoeveelheid licht, warmte, luchtvochtigheid en/of water te veranderen. Zie de vorige vraag voor meer informatie over de verzorging van planten.

 

Contactgegevens

Nieuwstraat 17 (geen bezoekadres)
5241CM Rosmalen
Nederland
T: +31 619718863
E: info@debestezaden.nl